TEL: +386 1 500 30 30    EMAIL: zlindra@zlindra.si    IZBERITE JEZIK: 

NIKLJANJE

Nikljanje je najbolj razširjena dekorativna galvanska prevleka. Dotična galvanska prevleka zagotavlja poleg videza in korozijske zaščite tudi odpornost na obrabo in povišane temperature. Običajno je prek nje nanesena še tanka prevleka kroma.
Nikelj se ponavadi nanaša v sistemih Cu/Ni/Cr ali Ni/Cr. Oba sistema sta korozijsko zelo obstojna.
Pri izbiri načina nikljanja je treba upoštevati funkcijske zahteve izdelka, zahteve po zunanjem videzu in korozijsko obremenitev izdelka.
Nikljeve prevleke se množično uporabljajo v avtomobilski industriji, vendar le kot podlaga v sistemu nikelj-krom ali baker-nikelj-krom.
V podjetju Žlindra uporabljamo visokoučinkovite postopke za nanašanje različnih vrst niklja glede na zahteve kupca. Nikelj se nanaša s pomočjo električnega toka v ustrezni kopeli. Možno je tudi kemično nanašanje niklja na artikle grafitne osnove. Pri svojem delu uporabljamo samo atestirane surovine priznanih blagovnih znamk.

Sijajno nikljanje

Sijajno nikljanje omogoča izreden izravnalni učinek pri artiklih z neenakomerno površino osnovnega materiala. Za dosego tega učinka je zadostna že nizka debelina galvanske prevleke, pri tem pa dobimo tudi izrazit sijaj. Prevleka prav tako ponuja dobro protikorozijsko zaščito, zaradi same aktivnosti površine niklja pa je hkrati zagotovljena visoka zmožnost kromanja.

 

Mat-saten nikljanje

Satenast nikljev elektrolit izloča enakomerne svilnate prevleke. Elektrolit naredi fino kristalično prevleko v celotnem območju gostote toka.

 

Kemično nikljanje

S postopkom kemičnega nikljanja omogočamo nanos niklja (zlitina niklja in fosforja), brez električnega toka in anod. V našem podjetju ponujamo nanos nemagnetne nikljeve prevleke z višjo vsebnostjo fosforja (10-12%). Nemagnetna prevleka je primerna za izdelke elektronske industrije.

Zaradi specifike nanašanja kemičnega niklja, ta prevleka omogoča nanos povsem enakomerne prevleke ne glede na obliko. Zato je ta tehnika galvanske obdelave primerna za izdelke z bolj zapletenimi oblikami, kjer je zahtevan enakomeren nanos .